Sankt Hans-fejring i Tisvildeleje

Tidligere skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folket troede at lægeurter, der blev indsamlet Sankt Hans aften og nat, var mere kraftfulde end normalt.

Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft når midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder – som Helene Kilde – for at drikke kildevandet i håb om, at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod det man kaldte for Kildetiden, som varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – i den tid var kildevandet helbredende.

Selv om midsommernatten bragte helbredende kildevand og kraftfulde lægeurter med sig, så var det også en nat, hvor de onde kræfter var på færde. Det siges blandt andet at heksene fløj rundt på deres kosteskaft i natten. Bålene vi tænder til Sankt Hans aften fungerede oprindeligt som vågeblus. De skulle varsle sommersolhvervet, hvor lyset vender og mørket igen er på vej. Og så skulle de holde de onde kræfter – de flyvende hekse – på afstand!

Da kristendommen vandt frem i de nordiske lande i århundredet før år 1000, overtog det kristne præsteskab begivenheden og lod den blive en fejring af Johannes Døberens fødselsdag, som angiveligt indtraf, et halvt år før Jesus blev født, altså den 24. juni.

I dag er den gamle kristne betydning trængt i baggrunden til fordel for fejringen af den lyse danske nat. Og som sædvanlig deltager Tisvildeleje i festligholdelsen af denne dato. KOM og vær med i den hyggelige tradition med båltænding på stranden i Tisvilde!

Det er altid en dejlig oplevelse at stå på stranden med det buldrende Sankt Hans bål, høre bølgerne og se de lange orange stråler spejle sig i vandet fra den nedgående sommersol.
Men HUSK at parkere ved stationen og brug dine gå-ben eller cykel til at komme ned til stranden…

Program for Sankt Hans 2019 arrangement ved Naturrummet på P-pladsen i Tisvildeleje er under udarbejdelse! Foreløbigt vides så meget:

Arrangementet STARTER ved Tisvilde Station når Veterantoget ankommer med feststemte gæster!

Hvis vejret tillader det, vil der være salg af fakler, og så går vi i samlet flok til Naturrummet! Gå med dér og vær med til at skabe ekstra fest og hygge omkring Skt. Hans-fejringen!

KONGERNES byder på fællesspisning på Eventpladsen – tilmelding tilrådes

X