Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft, når Midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder – som Helene Kilde – for at drikke kildevandet i håb om at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod dét, man kaldte for Kildetiden – som varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – og i den tid var kildevandet helbredende.
Selvom Midsommernatten bragte helbredende kildevand og kraftfulde lægeurter med sig, så var det også en nat, hvor de onde kræfter var på færde. Det siges blandt andet, at heksene fløj rundt på deres kosteskaft i natten. Bålene, vi tænder til Sankt Hans aften, fungerede oprindeligt som vågeblus. De skulle varsle sommersolhvervet, hvor lyset vender og mørket igen er på vej, og så skulle de holde de onde kræfter – de flyvende hekse – på afstand!
Da Kristendommen vandt frem i de nordiske lande i århundredet før år 1000, overtog det kristne præsteskab begivenheden, og lod den blive en fejring af Johannes Døberens fødselsdag. En fødselsdag, som angiveligt indtraf et halvt år før Jesus blev født, altså den 24. juni.
I dag er den gamle kristne betydning trængt i baggrunden til fordel for fejringen af den lyse danske nat. Som sædvanlig deltager Tisvildeleje i festligholdelsen af denne dato. Kom og vær med i den hyggelige tradition med bål-tænding på stranden!
Sankt Hans arrangement er et samarbejde mellem Lokalrådet, Erhvervsforeningen,
Grundejerforeningen for Tisvilde Omegn og Musik i Lejet.
Se mere detaljeret info om vores Sankt Hans under “Aktuelt” i maj måned.